strona głónamapa stronykontakt

PCRM. Wyższość diety wege

Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej - PCRM (Physicians Committe for Responsible Medicine) zajmuje się badaniami medycznymi w zakresie zależności między sposobami odżywiania się, a stanem zdrowia. Zapoznajmy się z wynikami badań dotyczącymi diety wegańskiej i jej wpływu na nasze zdrowie oraz na globalne koszty opieki zdrowotnej.

 

Artretyzm

W 2002r. przeprowadzono badania nad wpływem wegańskiej niskotłuszczowej diety na pacjentów z zaawansowanym i średnio zaawansowanym artretyzmem (zapaleniem stawów). Zaledwie po czterech tygodniach stosowania tej diety wyraźnie zmniejszyły się prawie wszystkie wskaźniki artretyzmu.

 

Wapno i osteoporoza

W okresie 12 lat badań prowadzonych na Harvardzie przebadano 78 tys. kobiet i okazało się, że te, które piły mleko trzy razy dziennie łamały kości częściej niż te, które piły mleko rzadko. Podobnie, badania z roku 1994 starszych mężczyzn i kobiet w Sydney, w Australii, pokazały, że wyższe spożycie produktów mlecznych było związane ze wzrostem ryzyka złamania kości . W przypadku osób o najwyższym spożyciu produktów mlecznych ryzyko złamania kości biodra było dwukrotnie większe niż u osób o spożyciu najniższym.

Najzdrowszym źródłem wapnia są zielone warzywa liściaste i strączkowe, czy po prostu "zielenina i fasolka".

 

Rak

Gdy naukowcy badający raka zaczęli szukać związków między dietą a rakiem, jednym z najbardziej zauważalnych odkryć było to, że ludzie, którzy unikali mięsa, byli znacznie mniej podatni na rozwój choroby. Szerokie badania w Anglii i Niemczech pokazały, że u wegetarian prawdopodobieństwo rozwinięcia się raka było o 40% mniejsze niż u osób jedzących mięso.

Duża ilość zgromadzonych materiałów pokazuje, że nowotworom można zapobiegać, zamiast zmagać się - często z niepowodzeniem - z ich leczeniem. Międzynarodowy Instytut Badań nad Rakiem szacuje, że można zapobiec ponad 80% przypadków raka.

 

Cukrzyca

Badania naukowe z 2006 roku przeprowadzone przez PCRM wraz z Uniwersytetem Georga Washingtona i Uniwersytetem w Toronto dotyczyły korzyści zdrowotnych dla ludzi chorych na cukrzycę typu 2 wynikających ze stosowania niskotłuszczowej diety wegańskiej (bez jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego). Porcje warzyw, zbóż, owoców i roślin strączkowych nie były limitowane. Grupa na diecie wegańskiej była porównywana z grupą stosującą dietę opracowaną przez naukowców Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA). Rezultaty 22 tygodni badań były zdumiewające:

43% grupy wegańskiej i 26% grupy ADA zredukowało ilość przyjmowanych leków na cukrzycę. Wśród tych, u których ilość przyjmowanych leków pozostała na tym samym poziomie, wegańska grupa obniżyła hemoglobinę A1C, indeks długoterminowej kontroli glukozy we krwi, o 1,2 pkt., trzykrotnie więcej niż w grupie ADA.

Wegańska grupa straciła przeciętnie 13 funtów w porównaniu do około 9 funtów w grupie ADA.

Wśród tych uczestników, którzy nie zmienili swoich obniżających lipidy leków, w grupie wegańskiej, w porównaniu do grupy ADA, wystąpiło również istotne obniżenie poziomu frakcji cholesterolu we krwi - całkowitego i LDL.

 

Choroby serca

Dr Dean Ornish z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco dowiódł, że jeśli ludzie, którzy mają zaawansowaną chorobę serca, stosują niskotłuszczową dietę wegetariańską, przestają palić, redukują stres i wykonują codziennie łagodne ćwiczenia, wówczas złogi w ich tętnicach zaczynają znikać.

Bajpasy i transplantacje serca, chociaż są potrzebne niektórym pacjentom, nie dorównują sile diety i innych środków zaradczych wynikających ze stylu życia. Bajpasy i przeszczepy rozwijają agresywną miażdżycę, o ile nie zostanie podjęta ścisła zmiana diety. Najwyraźniej, najlepszą medyczną strategią jest podjęcie tych kroków, gdy pacjent jest jeszcze zdrowy.

 

Nadciśnienie

Ludzie, którzy stosują dietę wegetariańską, zwykle mają niższe ciśnienie krwi.

Nikt tak naprawdę nie wie, dlaczego ten rodzaj pożywienia działa tak dobrze, ale prawdopodobnie dlatego, że dzięki odstawieniu mięsa, produktów mlecznych i dodatkowych tłuszczy, zmniejsza się lepkość krwi, co z kolei przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Produkty roślinne mają mniej tłuszczu i sodu i w ogóle nie zawierają cholesterolu. Warzywa i owoce są także bogate w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

 

Rak prostaty

Czy mleko może spowodować raka prostaty? Oto fakty. Główne badania sugerujące powiązania między piciem mleka a rakiem prostaty opisywane były w prasie medycznej od 1970 roku. Dwa z sześciu badań kohortowych (badania naukowe prowadzone na grupach ludzi przez pewien okres czasu) wskazują na zwiększone ryzyko związane z większym spożyciem mleka. Pięć niezależnych badań polegających na porównaniu osób chorych na raka i osób zdrowych wykazało podobne powiązania. M.in. badania przeprowadzone w Płn. Włoszech, dowiodły, że częste spożywanie produktów mlecznych może zwiększyć ryzyko zachorowania 2,5 - krotnie.

W 1997 roku, Światowy Fundusz Badań nad Rakiem i Amerykański Instytut Badań nad Rakiem wywnioskowały, że produkty mleczne powinny być uznane za jedną z możliwych przyczynę raka prostaty. I kolejne badania naukowe przeprowadzone w kwietniu 2000 wskazują na powiązania między produktami mlecznymi a rakiem prostaty. Badania lekarzy Harvardu przeprowadzone w ciągu 11 lat na 20 885 mężczyznach wykazały, że spożywanie 2,5 posiłków mlecznych każdego dnia zwiększa ryzyko raka prostaty o 34%, w porównaniu do spożywania mniej niż połowy porcji dziennie

PCRM. Wyższość diety wege
Copyright © Medytacyjne Stowarzyszenie Najwyższej Mistrzyni Ching Hai w Polsce