strona głónamapa stronykontakt

Wegetarianizm / weganizm - dlaczego? Cz. 2.

Wegetarianizm / weganizm - dlaczego? Cz. 2.

Cz. 2. Rośliny to zdrowie.

"Lepiej by się nam żyło, gdybyśmy dostarczali naszemu organizmowi odżywczych pokarmów. Chodzi nie tylko o to, że wegetarianizm jest sam w sobie zdrową dietą, lecz że wibracje wegetariańskich pokarmów pozostają w harmonii z naszym ciałem".
Najwyższa Mistrzyni Ching Hai,
Singapur, 29.IX.1994 r.


Widok talerza pełnego owoców, czy bukiet surówek, w każdym z nas budzi skojarzenie ze ZDROWYM odżywianiem. I słusznie, bowiem niskotłuszczowa dieta wegańska jest najzdrowszym sposobem odżywiania się i zawiera wszystkie składniki potrzebne organizmowi ludzkiemu, a nie obciąża organizmu nadmiarem białka, tłuszczu, czy też innymi szkodliwymi lub wręcz chorobotwórczymi substancjami znajdującymi się w mięsie. Nowoczesna medycyna zachodnia skupia się na leczeniu chorób, natomiast odpowiedni pokarm sprzyja naszemu zdrowiu. Wszyscy wiemy, że rośliny to skarbiec witamin, minerałów oraz nieskończonej ilości substancji leczniczych, oczyszczających i wzmacniających organizm. To naturalna Boża apteka. W wielu umysłach funkcjonuje jednak stereotyp mięsa jako niezbędnego źródła białka, a mleka jako niezbędnego źródła wapnia. A tymczasem rośliny w pełni zaspokajają nasze zapotrzebowanie na białko i wapń. Oto krótka tabelka zawartości białka, zaczerpnięta z ulotki "Alternatywne Życie": 

Tofu (z soi)   -  16 %
Gluten (z mąki)   -  70 %
Kukurydza   - 13 %
Ryż   -  8,6 %
Soja, fasola czerwona, cieciorka, soczewica, itp.   -   10 - 35 %
Migdały, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy laskowe, itp.   -  14 - 30 %
Nasiona dyni, sezamu, słonecznika, itp.   -   18 - 24 %

Jeśli zaś chodzi o wapń, to przyjęta oficjalnie dzienna norma spożycia wapnia przez osobę dorosłą wynosi 700 mg. Bogatym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia są np.: sezam (100 g zawiera prawie całe 700 mg wapnia), suszone figi (5 szt. to ok. 250 mg wapnia), mleko sojowe (1 szklanka to 240 mg wapnia), tofu, orzechy brazylijskie, migdały, słonecznik, i wszystkie warzywa zielone, z wyjątkiem szpinaku.

Zależność między spożywaniem mięsa i innych produktów po­chodzenia zwierzęcego, zwłaszcza tych, które zawierają dużą ilość tłuszczów nasyconych, a zachorowalnością na choroby układu krążenia, choroby układu pokarmowego, nowotwory, cukrzycę, artretyzm, alergie, osteoporozę i in. jest niepodważalna. Stosując dietę wegańską nie tylko zapobiega się wielu chorobom, ale także wiele chorób może zostać wyleczonych dzięki pokarmowi roślinnemu. Spójrzmy teraz na niektóre choroby.

1. Zatrucia środkami chemicznymi

Mięso to martwe ciało i ulega rozkładowi, pojawiają się więc bakterie i różne substancje biochemiczne. Nie ma więc możliwości, aby trafiło na nasz stół bez wcześniejszego użycia środków konserwujących. Do pokarmu zwierząt dodawane są (lub aplikowane im w formie zastrzyków) antybiotyki i inne lekarstwa, a także ste­rydy i hormony powodujące zwiększanie się masy ciała. Spożycie tych substancji w mięsie uodparnia na działanie atybiotyków, zatruwa organizm człowieka i wywołuje otyłość. Do produkcji paszy używane są pestycydy i inne środki chemiczne pobudzające wzrost roślin i zapobiegające ich chorobom. Gromadzą się one w ciele zwierząt i ich stężenie tam wzrasta. Powierzchnię owoców i warzyw można oczyścić, lecz pestycydów z mięsa usunąć się nie da, więc człowiek spożywając mięso, spożywa skumulowaną dawkę pestycydów.

2. Choroby nowotworowe

Oto kilka niepodważalnych danych naukowych: Mięso jest jednym z głównych źródeł mutagenów tj. heterocykliczne aminy, N-nitrozoaminy, czy policykliczne aromatyczne węglowodory, substancji silnie rakotwórczych (WCRF -Światowy Fundusz Badań nad Rakiem - 2007). Związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy konsumpcją mięsa czerwonego i konserwowanego oraz rakiem jelita grubego jest obecnie tak samo ugruntowany naukowo jak związek pomiędzy paleniem paperosów i rakiem płuc (WCRF 2007). Mięso i mleko zdecydowanie przyczyniają się również do nowotworów prostaty, piersi oraz w mniejszym stopniu do innych nowotworów (WCRF 2007). Doświadczenia wykazały, że podczas pieczenia i smażenia wytwarza się w mięsie silnie rakotwórczy związek chemiczny o nazwie methylcholanthrene. Naukowcy z National Cancer Institute w stanie Maryland podali: "Zaobserwowaliśmy związek między rakiem trzustki a ogólnym spożyciem nasyconych i jednonienasyconych tłuszczów, zwłaszcza z czerwonego mięsa i przetworów mlecznych. Nie zaobserwowaliśmy podobnego związku odnośnie wielonienasyconych tłuszczów roślinnych".

Natomiast owoce i warzywa mają wręcz właściwości chroniące przed wszelkimi rodzajami raka, głównie dzięki ich właściwościom antyoksydacyjnym.

3. Choroby układu krążenia

Cholesterol i tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego są główną przyczyną chorób krążenia. Dieta roślinna, zawierająca dużo owoców i warzyw, redukuje ryzyko chorób układu krążenia dzięki m.in.:

- rozpuszczalnemu błonnikowi, który obniża zawartość cholesterolu we krwi;

- kwasowi foliowemu, który uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych i obniża poziom szkodliwych substancji we krwi;

- przeciwutleniaczom, bowiem cholesterol uszkadza tętnice tylko wtedy, kiedy zostanie utleniony (połączony z tlenem);

- wypieraniu tłuszczów nasyconych.

4. Choroby układu pokarmowego

Białka i tłuszcze zwierzęce znacznie obciążają wątrobę i nerki, które pełnią między innymi rolę detoksykacyjną w naszym organizmie. Dieta roślinna zaś nie tylko nie obciąża tych narządów, ale ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Mięso, jaja i nabiał są często źródłem zatruć pokarmowych (np. gronkowcem złocistym). W przypadku diety roślinnej takie ryzyko nie występuje. Dzięki diecie bogatej w błonnik można uniknąć wielu chorób przewodu pokarmowego o charakterze zapalnym np. takich jak zespół jelita nadwrażliwego.

5. Alergie

Alergie to choroba cywilizacyjna - odpowiedź organizmu na skażenie środowiska i pożywienia środkami chemicznymi. Najwyższe ich stężenie występuje w wysoko przetworzonej żywności, zwłaszcza w wyrobach mięsnych. Zaś głównym alergenem jest mleko krowie, a zaraz po nim jaja, skorupiaki i ryby.

6. Cukrzyca

Stwierdzono, że weganie w ogóle nie chorują na cukrzycę typu 2, a wegetarianizm zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę aż o 45-90%. Dlaczego? Bo główną przyczyną powstawania cukrzycy typu 2 jest niezdrowa dieta mięsna, obfitująca w cholesterol i tłuszcz, osłabiająca wątrobę i trzustkę, upośledzająca skuteczność działania insuliny i podnosząca poziom cukru we krwi. Rośliny zaś redukują otyłość oraz regulują wydzielanie insuliny i poziom cukru w krwi.

7. Niedobory wapnia i osteoporoza

Najpoważniejszym czynnikiem zwiększających ubytki wapnia z kośćca jest wysokie spożycie białka zwierzęcego, które hamuje przyswajalność wapnia i powoduje zwiększone jego wydalanie w moczu. Wbrew powszechnej opinii, mleko, zawierające duże ilości wapnia, nie chroni przed osteoporozą, a wręcz odwrotnie, osteoporoza występuje najczęściej w krajach, gdzie wysokie jest spożycie mleka. Najzdrowszym źródłem wapnia jest sezam i zielone warzywa liściaste i strączkowe.

8. Nadciśnienie

Ludzie, którzy stosują dietę wegetariańską, zwykle mają niższe ciśnienie krwi. Nikt tak naprawdę nie wie, dlaczego ten rodzaj pożywienia działa tak dobrze, ale prawdopodobnie dlatego, że dzięki odstawieniu mięsa, produktów mlecznych i dodatkowych tłuszczy, zmniejsza się lepkość krwi, co z kolei przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Produkty roślinne mają mniej tłuszczu i sodu, i w ogóle nie zawierają cholesterolu. Warzywa i owoce są także bogate w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

9. Artretyzm

W 2002r. przeprowadzono badania nad wpływem wegańskiej niskotłuszczowej diety na pacjentów z zaawansowanym i średnio zaawansowanym artretyzmem (zapaleniem stawów). Zaledwie po czterech tygodniach stosowania tej diety wyraźnie zmniejszyły się prawie wszystkie wskaźniki artretyzmu.

10. Choroby odzwierzęce

Kiedy spożywamy wegetariański posiłek, nie musimy obawiać się, na co chorowało nasze jedzenie. U wegan praktycznie nie istnieje ryzyko wystąpienia chorób odzwierzęcych: pasożytniczych (np. toksoplazmoza, włośnica), bakteryjnych (np. mięso wołowe jest najczęstszym źródłem bakterii E Coli i wąglika, drób zawiera salmonellę i campylobacter), wirusowych (np. ptasia grypa, świńska grypa) i in. jak np. gąbczasta ecefalopatia bydła (tzw. choroba szalonych krów - wywoływana przez priony).

* * * * *

W kontekście ludzkiego zdrowia nie istnieje pytanie "Czym zastąpić mięso i mleko?". Mięso i mleko (za wyjątkiem, oczywiście, naturalnego mleka matki) trzeba po prostu wyeliminować z naszej diety jako nieodpowiednie dla człowieka tak jak np. papierosy. Odpowiednio skomponowana organiczna dieta wegańska dostarcza człowiekowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, a ponadto utrzymuje nasze ciało w zdrowiu.

plik do pobrania - Wege-dlaczego? Cz.2.
Copyright © Medytacyjne Stowarzyszenie Najwyższej Mistrzyni Ching Hai w Polsce