strona głónamapa stronykontakt

WPŁYW PRZEMYSŁOWEJ HODOWLI ZWIERZĄT NA ŚRODOWISKO

W załączonym pliku przedstawionych jest wiele faktów, danych naukowych oraz wypowiedzi naukowców, ekonomistów i polityków dot.

WPŁYWU PRZEMYSŁOWEJ HODOWLI ZWIERZĄT NA ŚRODOWISKO

w aspektach takich jak:

1. UTRATA BIORÓŻNORODNOŚCI

2. WYLESIANIE

3. PUSTYNNIENIE

4. CHOROBY

5. EMISJA GAZÓW CIEPLARNIANYCH

6. GRUNTY

7. ZAMIERANIE OCEANU

8. ZANIECZYSZCZENIE

9. NADUŻYWANIE ZASOBÓW NATURALNYCH

10. BRAK WODY


Oto niektóre z nich:

- Zniszczenia spowodowane przez produkcję zwierzęcą są zagrożeniem dla flory i fauny na całym świecie. Oblicza się, że ogólnoświatowy styl życia bez mięsa zapobiegłby ponad 60% utraty bioróżnorodności.

- W Australii 91% całej wycinki drzew przeprowadzonej w okresie 20 lat dokonano w celu wypasu zwierząt.

- Hodowla zwierząt powoduje ponad 50% erozji gleby na świecie, co prowadzi do pustynnienia.

- Ponad 65% ludzkich chorób zakaźnych przenoszonych jest przez zwierzęta.

- Zwierzęta hodowlane i ich odchody produkują według wyliczeń przynajmniej 51% wszystkich gazów cieplarnianych.

- Produkcja inwentarza żywego zajmuje 70% wszystkich gruntów rolnych i 30% wolnej od lodu powierzchni na naszej planecie.

- 90% wszystkich dużych ryb zniknęło już z oceanów, głównie w wyniku nadmiernych połowów.

- W 1996 roku, w USA, przemysł mięsny dostarczający wołowinę, wieprzowinę idrób wyprodukował łącznie 1,4 miliarda ton odpadów zwierzęcych, czyli 130 razy więcej niż wyprodukowała cała ludzkość.

- Jeden człowiek jedzący mięso wymaga 2 hektarów ziemi, abygo utrzymać. Ale te same 2 hektary ziemi mogłyby zabezpieczyć zdrowy styl życia 80 wegan.

- Zgodnie z Międzynarodowym Instytutem Wody w Sztokholmie rolnictwo zużywa 70% wody, z czego większość przeznaczona jest do produkcji mięsa.


Przytoczone zostały także ważne informacje i wyniki badań na temat ROZWIĄZANIA problemu zmian klimatycznych i dewastacji środowiska naturalnego Ziemi, którym jest ORGANICZNA DIETA WEGAŃSKA

Wspólny Program Ochrony Środowiska Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNEP) i Komisji Europejskiej wzywa do zmniejszenia ilości mięsa. UNEP i Komisja Europejska wspólnie ogłosiły główny raport wzywający do radykalnych zmian wsposobie, w jaki gospodarka wykorzystuje zasoby naturalne, podkreślając, żeglobalny spadek konsumpcji mięsa jest konieczny, aby uniknąć niszczących skutków dla środowiska.

plik do pobrania - Wpływ przemysłowej hodowli zwierząt na środowisko
Copyright © Medytacyjne Stowarzyszenie Najwyższej Mistrzyni Ching Hai w Polsce