WPŁYW PRZEMYSŁOWEJ HODOWLI ZWIERZĄT NA ŚRODOWISKO
W załączonym pliku przedstawionych jest wiele faktów, danych naukowych oraz wypowiedzi naukowców, ekonomistów i polityków dot.
WPŁYWU PRZEMYSŁOWEJ HODOWLI ZWIERZĄT NA ŚRODOWISKO
w aspektach takich jak:
1. UTRATA BIORÓŻNORODNOŚCI
2. WYLESIANIE
3. PUSTYNNIENIE
4. CHOROBY
5. EMISJA GAZÓW CIEPLARNIANYCH
6. GRUNTY
7. ZAMIERANIE OCEANU
8. ZANIECZYSZCZENIE
9. NADUŻYWANIE ZASOBÓW NATURALNYCH
10. BRAK WODY
Oto niektóre z nich:
- Zniszczenia spowodowane przez produkcję zwierzęcą są zagrożeniem dla flory i fauny na całym świecie. Oblicza się, że ogólnoświatowy styl życia bez mięsa zapobiegłby ponad 60% utraty bioróżnorodności.
- W Australii 91% całej wycinki drzew przeprowadzonej w okresie 20 lat dokonano w celu wypasu zwierząt.
- Hodowla zwierząt powoduje ponad 50% erozji gleby na świecie, co prowadzi do pustynnienia.
- Ponad 65% ludzkich chorób zakaźnych przenoszonych jest przez zwierzęta.
- Zwierzęta hodowlane i ich odchody produkują według wyliczeń przynajmniej 51% wszystkich gazów cieplarnianych.
- Produkcja inwentarza żywego zajmuje 70% wszystkich gruntów rolnych i 30% wolnej od lodu powierzchni na naszej planecie.
- 90% wszystkich dużych ryb zniknęło już z oceanów, głównie w wyniku nadmiernych połowów.
- W 1996 roku, w USA, przemysł mięsny dostarczający wołowinę, wieprzowinę idrób wyprodukował łącznie 1,4 miliarda ton odpadów zwierzęcych, czyli 130 razy więcej niż wyprodukowała cała ludzkość.
- Jeden człowiek jedzący mięso wymaga 2 hektarów ziemi, abygo utrzymać. Ale te same 2 hektary ziemi mogłyby zabezpieczyć zdrowy styl życia 80 wegan.
- Zgodnie z Międzynarodowym Instytutem Wody w Sztokholmie rolnictwo zużywa 70% wody, z czego większość przeznaczona jest do produkcji mięsa.
Przytoczone zostały także ważne informacje i wyniki badań na temat ROZWIĄZANIA problemu zmian klimatycznych i dewastacji środowiska naturalnego Ziemi, którym jest ORGANICZNA DIETA WEGAŃSKA
Wspólny Program Ochrony Środowiska Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNEP) i Komisji Europejskiej wzywa do zmniejszenia ilości mięsa. UNEP i Komisja Europejska wspólnie ogłosiły główny raport wzywający do radykalnych zmian wsposobie, w jaki gospodarka wykorzystuje zasoby naturalne, podkreślając, żeglobalny spadek konsumpcji mięsa jest konieczny, aby uniknąć niszczących skutków dla środowiska.